Kretsløpsøkonomi i praksis

De siste dagene har jeg hatt et par interessante nyhetsfeeds på min Facebook-profil. Det handler om å gjøre virkelighet ut av enda et forbruksområde og knytte det til delingsøonomi og en kretsløpstankegang.

Grønne jenter er flere jenter som skriver om grønne valg på ulike områder som privatpersoner. De har blant annet skrevet om at 16 april skal bli den nasjonale byttedagen av klær.

Les mer om grønne jenter her

I tillegg har det vært en nyhetssak om Fillippa K som leier ut klær for å redusere forbruket av klær.

Les nyhetssaken fra NRK her

Det finnes i tillegg mange andre saker rundt omkring som viser at vi som forbrukere kan endre oss, og at dette kan gjøres på en hyggelig, raus og kreativ måte.

Vi har et stort behov for en ny økonomi som ikke bare ser på profitt, og disse tiltakene er nytenkende ideer basert på gammel erfaring. Det var jo sånn vi hadde det på mange områder når jeg vokste opp.

Tiden vil vise hvor stor suksess dette vil bli, men det at handelsstanden også begynner å se forretningsmuligheter her, og tør å gjøre noe nytt, er en positiv endring. Vi må ta små steg, og feire de seirene man opplever her.

Om moteekspterter mener dette er en trend eller ikke betyr ikke noe, for det som vil skje er at det skjer en endring i hodet på hvordan man tenker at forbruket kan fungere. Jeg er i hvertfall helt med på å kunne leie en kjole til julebordet, eller et bryllup, istedetfor å måtte kjøpe ny hele tiden. Så kan man satse på å kjøpe basisplaggene som man vet vil bli brukt i årevis.

En viktig ting å huske på er at vi ikke må la utleieprisen være så billig at det går på bekostning av lønnen til de som syr klærne. Rettferdig lønn og mest mulig miljøvennlig og organiske klær kan være neste mål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *